Skip to content

Spataderen/varices

Wat zijn spataderen?

Spataderen (ook wel: varices) zijn verwijde aderen en komen meestal aan de benen voor. Er wordt van spataderen gesproken wanneer aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en verdikte, meestal kronkelig verlopende, aderen aanwezig zijn. Een ader wordt spatader op het moment dat deze zijn functie niet meer goed uitoefent. Kleppen in de ader zorgen voor bloedtransport in één richting: terug naar het hart. Bij spataders werken deze kleppen niet.
De kleine spataderen komen vaak in kluwens voor. Vaak geven deze geen klachten. Wel kunnen de spataderen als cosmetisch storend worden ervaren.
Middelgrote spataderen zijn tot enkele millimeters dik en kunnen vele centimeters lang zijn.
Grote spataderen zijn niet altijd aan de buitenkant zichtbaar. In andere gevallen zijn dikke ‘kabels’ op de benen zichtbaar, zowel aan de voor- als aan de achterzijde.

Wanneer gaat u met spataderen naar de dermatoloog?

Als er klachten zijn, zijn deze vaak: vermoeid, zwaar gevoel in de benen, rusteloze benen. Andere, minder veel voorkomende klachten zijn: na stoten bloeden uit de spatader of aderontstekingen. Wanneer er sprake is van deze klachten is het van belang om de dermatoloog verder onderzoek naar de spataderen te laten doen.

Wat doet de dermatoloog aan spataderen?

De dermatoloog begint na het in kaart brengen van de klachten en het uitwendige beeld beoordeeld te hebben met Duplex-onderzoek. Met het duplex-onderzoek worden de bloedvaten zichtbaar gemaakt door middel van geluidsgolven. Dit gebeurt met behulp van een echoapparatuur. Hiervoor wordt een geleidende gel op de huid aangebracht waarop de “probe” (een soort microfoon) van de Duplex wordt aangebracht. Op deze manier worden de bloedvaten waaronder de aderen in beeld gebracht. Zo kan beoordeeld worden hoe de aderen er aan toe zijn en of er sprake is van insufficiënte (niet goed werkende) kleppen en dus niet goed werkende aderen (spataderen).

Hoe behandelt de dermatoloog spataderen?

Mogelijke behandelingen zijn:

Sclerocompressie (‘dichtspuiten’)
Bij deze behandeling wordt het bloedvat (de spatader) ingespoten met aethoxysclerol (een speciale vloeistof). Deze vloeistof veroorzaakt irritatie waardoor de wanden van het bloedvat aan elkaar gaan kleven. Deze behandeling is geschikt van kleine spataderen.

Duplex geleide foamsclerose
Bij deze behandeling wordt het bloedvat (de spatader) ingespoten met aethoxysclerol (een speciale vloeistof) die gemengd is met lucht waardoor er een schuim ontstaat (foam). Dit schuim veroorzaakt irritatie van de bloedvatwand waardoor deze aan elkaar gaat kleven. Deze behandeling is geschikt voor middelgrote en grote spataderen.

Ambulante flebectomie van Müller
De dermatoloog maakt kleine sneetjes (2-3 mm) boven de spatader op regelmatige afstanden van elkaar (5-7 cm). De spatader wordt via deze kleine sneetjes met een soort haaknaald stukje voor stukje verwijderd. Nadat de spatader is verwijderd, worden de wondjes met hechtpleister dichtgeplakt. Een drukverband wordt aangebracht op het behandelde gebied en vervolgens daar overheen krijgt u twee kousen aan: een witte verbandkous en een bruine therapeutisch elastische kous.

Endoveneuze Lasertherapie (EVLT)
Endovasculaire laserbehandeling is een behandeling, waarbij een laserfiber in de te behandelen spatader wordt aangebracht. Door de laserenergie wordt de ader vervolgens “dichtgebrand”. Deze behandeling is geschikt voor niet te kronkelig lopende spataderen. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 30 minuten.

Is de behandeling voor spataderen pijnlijk?

Pijnbeleving is persoonsgebonden.
Meer specifieke informatie vindt u in de desbetreffende patiënteninformatie.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij spataderen?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?