Skip to content

Aktinische keratose
(morbus Bowen)

Wat zijn actinische keratosen?

Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht. Ze komen vooral voor op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest, zoals het gezicht, de handruggen en met name bij mannen op de kale hoofdhuid. Sommige mensen hebben op veel meer plekken actinische keratosen. Patiënten met actinische keratosen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van huidkanker. Dit is waarom het verstandig is om actinische keratosen te behandelen. Zolang de schade zich beperkt tot het bovenste tweederde deel van de opperhuid spreekt men over actinische keratosen. Als ook het onderste, derde deel van de opperhuid beschadigd is, spreekt men over Morbus Bowen (plaveiselcelcarcinoom in situ). Indien de laesie zich uitbreidt tot in de ondergelegen lederhuid spreekt men van een plaveiselcelcarcinoom.

Wanneer gaat u met actinische keratosen naar de dermatoloog?

Indien uw huisarts het met u eens is kan bij verdenking op actinische keratosen een beoordeling door een dermatoloog zinvol zijn. Zeker als er ook andere tekenen van een zonbeschadigde huid zoals als pigmentvlekken en diepe rimpels aanwezig zijn.
Naar verwachting wordt door behandeling van de actinische keratosen de kans op huidkanker verlaagd. Daarnaast kan huidkanker beter te herkennen zijn als de actinische keratosen behandeld zijn.

Wat doet de dermatoloog aan actinische keratosen?

De dermatoloog kan een diagnose met het blote oog stellen. Soms is het verstandig te behandelen middels een diagnostische shave-excisie. Indien er slechts enkele laesies zijn kunnen deze behandeld worden door middel van vloeibare stikstof. Deze behandeling heeft vaak bij de huisarts ook al plaatsgevonden.
Bij uitgebreide laesies (field cancerization) op het gehele (ooit behaarde) hoofd, voorhoofd of bijvoorbeeld decolleté kan de dermatoloog in overleg met u kiezen voor een behandeling met een speciale lamp, photodynamische therapie, CO2 lasertherapie of bijvoorbeeld behandeling met immunotherapie.

U ontvangt afhankelijk van de keuze duidelijke behandelings-specifieke patiënteninformatie.

Is de behandeling voor actinische keratosen pijnlijk?

In geval van biopt of shave-excisie wordt het te behandelen gebied middels een lokale verdoving verdoofd. De feitelijke behandeling is daardoor pijnloos.
Bij fotodynamische dynamische therapie duurt de belichting ongeveer negen minuten en u kunt daarbij warmte, branderigheid en pijn voelen.
Behandeling met immunotherapie geeft tijdelijk mogelijk heftige en pijnlijke huiddefecten: het lichaam ruimt ontaarde cellen zelf op. Als deze behandeling bij u toegepast wordt zult u uitvoerig worden geïnformeerd middels duidelijke behandelings-specifieke patiënteninformatie. Ook kunt u gedurende de behandeling laagdrempelig voor begeleiding bij het zorgteam van Dermex terecht.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij actinische keratosen?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?