Skip to content

Plaveiselcelcarcinoom (PCC)

Wat is een plaveiselcelcarcinoom?

Het plaveiselcelcarcinoom (spinocellulair carcinoom) is een kwaadaardige tumor van de huid. Een plaveiselcelcarcinoom is in staat om uit te zaaien naar de rest van het lichaam. Dit gebeurt meestal pas wanneer de oorspronkelijke tumor vrij grote afmetingen heeft bereikt. Ook kan het plaveiselcelcarcinoom kraakbeen of bot dat onder de huidtumor gelegen is binnendringen.
Plaveiselcelcarcinoom begint vaak als een kleine wratachtige verhoorning, vooral op huiddelen die veel aan de zon zijn blootgesteld. Indien de wratachtige verhoorning pijnlijk is maakt dit de laesie verdacht voor een plaveiselcelcarcinoom. Na verloop van tijd kan er een zweer ontstaan in de tumor. Het plaveiselcelcarcinoom kan, wanneer het niet adequaat behandeld wordt vele centimeters groot worden.
De tumor wordt twee keer vaker bij mannen dan bij vrouwen gezien. In Nederland ontwikkelt ongeveer 1 op de 10.000 mensen per jaar een plaveiselcelcarcinoom.

Wanneer gaat u met een plaveiselcelcarcinoom naar de dermatoloog?

Indien uw huisarts een plaveiselcelcarcinoom vermoedt is een beoordeling door een dermatoloog op korte termijn geïndiceerd.

Wat doet de dermatoloog aan een plaveiselcelcarcinoom?

Wanneer de dermatoloog een plaveiselcelcarcinoom vermoedt zal hij doorgaans eerst biopt afnemen. Wanneer de diagnose wordt bevestigd zal de tumor operatief verwijderd worden, waarna de patholoog een uitspraak zal doen over de radicaliteit van de excisie (of de huidkanker volledig verwijderd is). Na deze ingreep volgen regelmatige poliklinische controles van het litteken, de lymfklieren en de rest van de huid. Dit laatste om eventuele nieuwe plaveiselcelcarcinomen tijdig op te sporen.

Is de behandeling voor een plaveiselcelcarcinoom pijnlijk?

Pijnbeleving is persoonsgebonden en plaatsgebonden.
De huid wordt verdoofd met een dun naaldje. De introductie hiervan vinden de meeste patiënten niet zo pijnlijk. Afhankelijk van de temperatuur van de verdovingsvloeistof kan introductie hiervan branden. De verdoving neemt drie seconden in beslag en werkt ongeveer twee uur. De feitelijke excisie is vervolgens pijnloos.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling een plaveiselcelcarcinoom?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?