Skip to content

Basaalcelcarcinoom

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Het basaalcelcarcinoom (of basocellulair carcinoom of basalioom) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt een basaalcelcarcinoom in zijn of haar leven. Het begint in de bovenste laag van de huid en zaait vrijwel nooit uit.

Wanneer gaat u met een basaalcelcarcinoom naar de dermatoloog?

Meestal geeft een basaalcelcarcinoom geen klachten en wordt het toevallig gezien. Vaak lijkt het op een klein wondje dat maar niet geneest. Soms bloedt het basaalcelcarcinoom zomaar. Een basaalcelcarcinoom ontstaat meestal in gebieden die veel aan zonlicht zijn blootgesteld, bijvoorbeeld het gezicht. Basaalcelcarcinomen groeien, daarom is het belangrijk om ze zo vroeg mogelijk te behandelen.
Het basaalcelcarcinoom kan er op verschillende manieren uitzien.
Nodulair basaalcelcarcinoom: Vaak gaat het om een langzaam groeiend rood iets glanzende bultje met soms wat bloedvaatjes daarin. In het bultje kan een niet genezend wondje ontstaan.
Superficieel (oppervlakkig) basaalcelcarcinoom: Deze vorm komt vooral voor op de huid van borst en rug. Deze vorm lijkt op een eczeemplek, maar jeukt niet en reageert niet op de voorgeschreven eczeemzalf.
Sprieterig basaalcelcarcinoom: Deze vorm heeft ’sprieterige’ uitlopers in de huid. De grens tussen de tumor en de normale huid is vaak niet goed te onderscheiden.
Ook is het mogelijk dat bovenstaande groeiwijzen naast elkaar in één laesie voorkomen.

Wat doet de dermatoloog aan een basaalcelcarcinoom?

De dermatoloog kan meestal aan het bultje zien dat het een basaalcelcarcinoom is. Soms wil de dermatoloog zeker zijn van de groeiwijze van het basaalcelcarcinoom. In dat geval zal hij een huidbiopt afnemen.
De behandeling is afhankelijk van de groei van het basaalcelcarcinoom. De keuze voor de beste therapie wordt in overleg met u gemaakt.

De meest voorkomende behandelingen zijn:

a. Excisie (snijden)
De dermatoloog snijdt het basaalcelcarcinoom weg. Uw huid wordt op de plek waar de arts snijdt, verdoofd met prikjes in en rondom de plek. Om zeker te zijn dat de plek helemaal weg is, wordt het weggenomen stukje huid altijd in het laboratorium onderzocht. Als het basaalcelcarcinoom niet helemaal weg is, moet de dermatoloog nog een keer rondom de plek snijden.

b. Shave-excisie en coagulatie (schaven en dichtbranden)
Het basaalcelcarcinoom wordt onder plaatselijke verdoving weggeschaafd. Daarna wordt de huid oppervlakkig dicht gebrand. Het is een snelle behandeling. In de jaren die volgen moet tijdens de controles blijken of bovenstaande behandeling afdoende is geweest.

c. Imiquimod cream (= aldara/zyclara®).
Imiquimod zet plaatselijk in de huid het afweersysteem aan, waardoor het basaalcelcarcinoom wordt opgeruimd. Tijdens de behandeling met imiquimod crème kan er forse roodheid en korstvorming (een soort schaafwond) ontstaan. Daarna groeit er gezonde huid terug.

d. Fotodynamische therapie (= Photodynamic therapy (PDT)
Bij deze behandeling wordt eerst een crème aangebracht op het basaalcelcarcinoom. Deze crème maakt de kwaadaardige cellen gevoeliger voor licht. Na drie uur wordt het basaalcelcarcinoom belicht met een speciale lamp. Hierdoor gaan de kankercellen dood.

Is de behandeling voor een basaalcelcarcinoom pijnlijk?

Pijnbeleving is persoonsgebonden en plaatsgebonden.

  • Excisie:
    De huid wordt verdoofd met een dun naaldje. De introductie hiervan vinden de meeste patiënten niet zo pijnlijk. Afhankelijk van de temperatuur van de verdovingsvloeistof kan introductie hiervan branden. De verdoving neemt drie seconden in beslag en werkt ongeveer twee uur. De feitelijke excisie is vervolgens pijnloos.
  • Shave-excisie:
    De huid wordt verdoofd met een dun naaldje. De introductie hiervan vinden de meeste patiënten niet zo pijnlijk. Afhankelijk van de temperatuur van de verdovingsvloeistof kan introductie hiervan branden. De verdoving neemt drie seconden in beslag en werkt ongeveer twee uur. De feitelijke shave-excisie is vervolgens pijnloos.
  • Bij de behandeling met imiquimod crème zal roodheid en jeuk ontstaan.
    Andere effecten kunnen zijn: een prikkend gevoel, lichte zwellingen van de huid, een branderig gevoel, irritatie of pijn.
  • Bij photodynamische dynamische therapie duurt de belichting ongeveer negen minuten en u kunt daarbij warmte, branderigheid en pijn voelen.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij een basaalcelcarcinoom?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?