Skip to content

Marisken

Wat zijn marisken?

Marisken zijn resten van uitwendige aambeien, zoals ze bijvoorbeeld opgetreden na de zwangerschap.
De uitgerekte huid blijft hangen in de vorm van een driehoekig flapje aan de rand van de anus. Soms ook meer in de vorm van een capuchon of een zakje, waar wat ontlasting in achter kan blijven. Behoudens klachten van hygiënische aard kunnen ze aanleiding geven tot huidirritatie en jeuk.

Wanneer gaat u met een mariske naar de dermatoloog?

Indien u bovenstaande klachten herkent, bespreek dan met uw huisarts een verwijzing naar de dermatoloog.

Wat doet de dermatoloog aan een mariske?

Het verwijderen van de huidflapjes gebeurt poliklinisch, onder lokale verdoving. U krijgt dan een of enkele prik(ken) ter plaatse van de mariske. Daarna wordt de mariske afgetekend en stukje voor stukje losgesneden waarbij de wondranden meteen worden gehecht met oplosbare hechtingen. Zonodig worden vaatjes dichtgeschroeid. De behandeling duurt tussen 30 tot 40 minuten. U kunt direct daarna naar huis.

Is de behandeling voor een mariske pijnlijk?

Pijnbeleving is persoonsgebonden. U kunt tijdelijk een pijnlijk branderig gevoel houden tijdens en na de ontlasting, omdat er een operatiewond zit. U krijgt na de behandeling duidelijke instructies met het oog op pijnmedicatie en het dun houden van de ontlasting. Zoals u begrijpt is met name dit laatste van belang bij pijnbeleving.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij marisken?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?