Skip to content

Anale jeuk

Waardoor ontstaat anale jeuk?

Hardnekkige jeuk aan de anus – zonder bloedverlies en zonder pijn – is uitermate vervelend. Al was het maar omdat krabben op die plek sociaal ongewenst is en de klachten verergert. U heeft waarschijnlijk een huidaandoening, maar niet zelden gaat hier een meer structureel probleem achter schuil, zoals aambeien, incontinentie of marisken. Ook kunnen parasieten deze klachten veroorzaken.

Wanneer gaat u met anale jeuk naar de dermatoloog?

Deze klachten zijn meestal langdurig aanwezig. Indien de behandeling van de huisarts onvoldoende verbetering geeft en de klachten mogelijk op onderliggend lijden gebaseerd zijn is het verstandig een verwijzing naar de dermatoloog te bespreken voor nader onderzoek (proctoscopie).

Wat doet de dermatoloog aan anale jeuk?

De intake begint met een aantal gedetailleerde vragen omtrent uw ontlastingspatroon en eventuele bijkomende klachten, om precies vast te stellen wat u voelt en wanneer. Ook wordt gevraagd naar uw leef- en eetgewoonten. Zo nodig zal er proctoscopisch onderzoek plaatsvinden. Afhankelijk van de bevindingen zal de diagnose gesteld worden. Sommige oorzaken kunnen behandeld worden met een zalf-instructie. Andere hebben een behandeling nodig (aambeien, marisken). In alle gevallen zullen leefregels besproken worden.

Is de behandeling voor anale jeuk pijnlijk?

Pijnbeleving is persoonsgebonden. Pijn is afhankelijk van de diagnose en dus van de behandeling (zie hiervoor proctoscopie, behandeling aambeien en behandeling marisken). Indien zelftherapie volstaat kan dit bij huidafwijkingen branden en zelfs pijn doen. Deze behandeling is erop gericht de huidafwijking en daarmee de klachten te doen verdwijnen.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij anale jeuk?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?