Skip to content

Aambeien

Wat zijn aambeien?

Aambeien (hemorroïden) zijn een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten (zwelorganen) tussen het laatste stuk van de darm (endeldarm) en de anus opzwellen, ontstoken kunnen raken en kunnen gaan bloeden. Klachten als pijn, branderig gevoel en enorme jeuk met als gevolg krabben en bijbehorende huidafwijkingen komen dan vaak voor. De zwellichamen zijn bloedrijk en in gevulde toestand houden ze de anus afgesloten samen met de kringspier. De sluitspier zorgt dat dikke ontlasting wordt tegengehouden, terwijl de zwellichaampjes het fijnere werk doen. Zoals het tegenhouden van winden, darmslijm en diarree.

Iedereen heeft dus zwellichamen, als ze te groot worden, in de weg gaan zitten, gaan bloeden en uiteindelijk zelfs naar buiten komen spreekt men over aambeien. Pijn doen aambeien eigenlijk niet, alleen als ze naar buiten komen en klem blijven zitten in de kringspier. Met uitwendige aambeien worden plotseling ontstane tromboses (met gestold bloed gevulde aambei) aan de buitenzijde van de anus bedoeld, die zeer pijnlijk zijn en met een harde blauwe zwelling gepaard gaan.

Wanneer gaat u met aambeien naar de dermatoloog?

Uw huisarts kan u verwijzen naar de dermatoloog wanneer u bovenbeschreven klachten van aambeien herkent.

Wat doet de dermatoloog aan aambeien?

De dermatoloog begint met het stellen van de diagnose door middel van onder andere proctoscopisch onderzoek.
Om aambeien te behandelen kan de dermatoloog injecties geven met een stof waardoor de aambeien krimpen. Een andere mogelijkheid is om een elastiekje om de aambei schieten. Na de behandeling met injecties of elastiekjes zullen de aambeien gaan verschrompelen en krijgen ze de normale grootte terug.

Is de behandeling voor aambeien pijnlijk?

Pijnbeleving is persoonsgebonden. Sommige mensen vinden de behandeling met elastiekjes pijnlijk.
U kunt gerust voor de behandeling paracetamol (2x 500 mg) nemen. Behandeling met sclero-compressie is pijnloos, maar niet alle aambeien lenen zich voor die behandeling.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij aambeien?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?