Skip to content

Lymfoedeem

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht. Dit ontstaat meestal in één been, soms in beide benen. Het kan ook in de arm voorkomen. Het been of de arm wordt daardoor dik. Lymfevocht ontstaat in de weefsels en neemt vocht en afvalstoffen uit je lichaam op. Je lymfeklieren bevatten veel witte bloedcellen die virussen en bacteriën kunnen vernietigen. Als het lymfevocht minstens één lymfeklier is gepasseerd komt het weer in de bloedbaan terecht. Op deze manier werkt het lymfestelsel als een filter is ons lichaam.

Lymfoedeem ontstaat als er te veel lymfevocht wordt aangemaakt of als dit niet goed wordt afgevoerd.
Dit kan ontstaan als de lymfebanen of lymfeklieren afwezig zijn of niet goed werken.
Er bestaat een aangeboren (primair) lymfoedeem. Daarbij zijn de lymfevaten of lymfeklieren niet helemaal goed aangelegd of werken niet goed. Dit ontstaat al in de baarmoeder. Het dik zijn van bijvoorbeeld de benen kan dan al zichtbaar zijn bij de geboorte. Maar meestal ontstaat dit dikker worden van de armen of benen tussen de puberteit en het 35e levensjaar.
Niet-aangeboren (secundair) lymfoedeem ontstaat door invloeden van buitenaf waardoor de lymfevaten of lymfeklieren beschadigd zijn geraakt. Denk hierbij aan beschadiging door verbranding van de huid, een botbreuk of wondroos. Meestal kan het systeem van lymfevaten en lymfeklieren al dat vocht gewoon niet aan. Het is dan overbelast. Dit kan komen doordat er te veel lymfevocht wordt aangemaakt.
Bij anderen wordt het minder goed afgevoerd. Dit kan als de spieren minder gebruikt worden. Dit oedeem kan bijvoorbeeld ontstaan als iemand zijn kuitspieren niet kan gebruiken. Denk hierbij aan mensen die in een rolstoel zitten. Ook mensen met veel overgewicht kunnen zo lymfoedeem krijgen. Vaak wordt ook oedeem gezien bij langer bestaande spataderen.
Lymfoedeem kan ook ontstaan na behandeling van kanker. Hierbij zijn dan lymfeklieren en lymfevaten verwijderd of beschadigd door operatie en / of bestraling. Als iemand kanker in de lymfeklieren heeft, kan er ook lymfoedeem ontstaan.

Wanneer gaat u met lymfoedeem naar de dermatoloog?

Als de diagnose duidelijk is zal de huisarts u naar de dermatoloog verwijzen. Indien er twijfel bestaat over de diagnose kunt u altijd in overleg met de huisarts vragen om een verwijzing.

Wat doet de dermatoloog aan lymfoedeem?

Lymfoedeem is meestal makkelijk te herkennen door een dermatoloog. Uw arts zal voelen of er oedeem zit. De dermatoloog zal middels een vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek en zo nodig aanvullend onderzoek (Duplex) de diagnose stellen. Aansluitend kunnen afspraken gemaakt worden voor lymfapress (intermitterende pneumatische compressie) in combinatie met manuele lymfedrainage.
Bij intermitterende pneumatische compressie wordt er met een apparaat druk van buitenaf op een been of arm gegeven. Er wordt in een soort bloeddrukband afwisselend lucht gepompt en geleegd. Er ontstaat een pompbeweging. Dit stimuleert de afvloed van lymfevocht in de gewenste richting.
In aansluiting op deze behandeling, waar het behandelde been of arm slank van wordt, zal adequate therapeutische elastische kous worden aangemeten. Zo nodig een dubbele. Ook komt het voor dat er speciale bandages voor gebruik tijdens de nacht worden aangemeten.

Is de behandeling voor een lympfoedeem pijnlijk?

Deze behandeling wordt niet als pijnlijk ervaren. De aangebrachte manchetten worden deel voor deel opgeblazen. Dit kan een gevoel variërend van plezierig tot ongemakkelijk drukkend geven.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij lymfoedeem?

Deze behandeling kan na het eerste consult op korte termijn ingepland worden.
Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?