Skip to content

Telogeen effluvium

Wat is een telogeen effluvium?

Deze vorm van haaruitval kan een gevolg zijn van fysieke of psychische stress, zoals hoge koorts, infecties, bloedarmoede, een operatie, een ongeval, emotionele problemen of bijvoorbeeld een streng dieet. Veel vrouwen gaan door een fase van telogeen effluvium na een bevalling. De haar stopt met groeien en trekt zich versneld terug in de rustfase van de haargroeicyclus. Gedurende circa drie maanden vallen de haren meer en gemakkelijker uit dan ‘normaal’ bij het borstelen of bijvoorbeeld wanneer de handen door het haar worden gehaald. De haren groeien meestal na circa drie maanden weer terug. In sommige gevallen kan er in aansluiting op een telogeen effluvium een nieuw telogeen effluvium ontstaan en houdt de overmatige haaruitval vele maanden aan. De psychosociale gevolgen van dergelijk haarverlies zijn indrukwekkend. Als u plotseling verontrustende hoeveelheden haren verliest heeft u waarschijnlijk te maken met een telogeen effluvium.

Wanneer gaat u met een telogeen effluvium naar de dermatoloog?

Indien u verdrietig bent over plotseling fors haarverlies en/of over de afname van uw haarvolume bespreek dit dan met uw huisarts. Vaak is het zinvol hier nader naar te laten kijken door een dermatoloog met kennis van zaken. Hiervoor is dermatoscopisch, liefst in de vorm van een trichoscan onmisbaar. Bij dermatoscopie wordt er microscopisch naar de haarinplant gekeken. Bij de trichoscan wordt het klinisch beeld gestandaardiseerd gefotografeerd en op gestandaardiseerde plekken wordt verder een dermatoscopisch beeld vastgelegd. Dit om een goede diagnose te stellen en als uitgangspunt om het resultaat van een eventuele behandeling vast te leggen. In dit geval is het zeer belangrijk een niet zelden eveneens aanwezige alopecia androgenetica uit te sluiten. Dr. Swinkels is in haarziekten gespecialiseerd.

Wat doet de dermatoloog aan een telogeen effluvium?

De dermatoloog sluit andere haarziektes uit en stelt de diagnose. U krijgt uitvoerig geruststellende informatie. Vaak worden voedingssupplementen geadviseerd en wordt het herstel in de loop van de tijd middels een trichoscan inzichtelijk gemaakt.

Is de behandeling voor een telogeen effluvium pijnlijk?

Bij de diagnostiek van haarproblemen wordt zo nodig een pluktest verricht. Hierbij neemt de dermatoloog een plukje haar van ongeveer 50 haren tussen duim en wijsvinger en trekt daar vervolgens aan. Alleen loszittende haren zullen daadwerkelijk loslaten. Het aantal losse haren zegt iets over de diagnose. Ook het uiterlijk van de losgekomen haren zegt iets over de diagnose. Deze test wordt door mensen met een haarprobleem als onplezierig ervaren, maar geeft de dermatoloog onmisbare informatie.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij telogeen effluvium?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?