Skip to content

Alopecia areata

Wat is alopecia areata?

Haaruitval treedt op in de vorm van ronde of ovale plekken is er sprake van pleksgewijze kaalheid (alopecia areata). Deze vorm van kaalheid wordt veroorzaakt door een storing in het afweersysteem. Elk behaard gebied van de huid kan aangedaan worden.
Het ziektebeeld leidt vaak tot bezorgdheid en angst bij de patiënt en de familie. Het verloop van pleksgewijze kaalheid is niet voorspelbaar, zowel in herstel als in mogelijke terugkeren van kale plekken.
De prognose is normaal gesproken erg goed. Eveneens aanwezige aanleg voor eczeem, astma en hooikoorts of andere auto-immuunziekten beïnvloeden de prognose negatief.

Wanneer gaat u met alopecia areata naar de dermatoloog?

Indien u in overleg met uw huisarts oordeelt dat dit wenselijk zou zijn.

Wat doet de dermatoloog aan alopecia areata?

De dermatoloog stelt de diagnose en zal meteen een behandeling starten. Er wordt gestart met lokale middelen en voedingssupplementen. Vervolgstappen kunnen zijn: speciale lichttherapie of tabletten die het immuunsysteem beïnvloeden.

Is de behandeling voor alopecia areata pijnlijk?

Bij de diagnostiek van haarproblemen wordt zo nodig een pluktest verricht. Hierbij neemt de dermatoloog een plukje haar van ongeveer 50 haren tussen duim en wijsvinger en trekt daar vervolgens aan. Alleen aangedane haren zullen daadwerkelijk loslaten. Het aantal losse haren zegt iets over de diagnose. Ook het uiterlijk van de losgekomen haren zegt iets over de diagnose. Deze test wordt door mensen met een haarprobleem als onplezierig ervaren, maar geeft de dermatoloog onmisbare informatie.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij alopecia areata?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?