Skip to content

Alopecia androgenetica

Wat is alopecia androgenetica?

Wat in de volksmond gewone of klassieke kaalheid wordt genoemd, heet in de geneeskunde alopecia androgenetica. Haarverlies door alopecia androgenetica is een proces dat hoofdzakelijk door erfelijkheid bepaald wordt. De leeftijd van aanvangen is variabel.
Bij mannen komt erfelijke kaalheid tot uiting bij de slapen en op de kruin. Het haar wordt dunner en geleidelijk ontstaat een verbinding van de kalende slapen met de kruin.
Bij vrouwen komt alopecia androgenetica over de gehele hoofdhuid tot uiting. De haren worden achter de haargrens steeds dunner en de hoofdhuid schijnt door. Gezien hun leeftijd wijten vrouwen het dunner worden van de haren vaak aan de (beginnende) overgang, terwijl de oorzaak net zoals bij mannen in de erfelijke aanleg gezocht moet worden.

Wanneer gaat u met alopecia androgenetica naar de dermatoloog?

Indien u verdrietig bent over plotseling fors haarverlies (telogeen effluvium) en/of over de afname van uw haarvolume bespreek dit dan met uw huisarts. Vaak is het zinvol hier nader naar te laten kijken door een dermatoloog met kennis van zaken. Hiervoor is dermatoscopisch, liefst in de vorm van een trichoscan onmisbaar. Bij dermatoscopie wordt er microscopisch naar de haarinplant gekeken. Bij de trichoscan wordt het klinisch beeld gestandaardiseerd gefotografeerd en op gestandaardiseerde plekken wordt verder een dermatoscopisch beeld vastgelegd. Dit om een goede diagnose te stellen en als uitgangspunt om het resultaat van een eventuele behandeling vast te leggen.
Niet zelden blijkt het na grondig onderzoek een erfelijke vorm van haardunning te betreffen die, mits tijdig onderkend, behandeld kan worden. De psycho-sociale ondersteuning die een dergelijk consult en vervolg met zich meebrengt is vaak zeer waardevol. Dr. Swinkels is in haarziekten gespecialiseerd.

Wat doet de dermatoloog aan alopecia androgenetica?

Afhankelijk van uw geslacht en leeftijd staat de dermatoloog een heel scala van mogelijkheden tot zijn beschikking. Een en ander zal uitvoerig met u besproken worden.

Is de behandeling voor alopecia androgenetica pijnlijk?

Bij de diagnostiek van haarproblemen wordt zo nodig een pluktest verricht. Hierbij neemt de dermatoloog een plukje haar van ongeveer 50 haren tussen duim en wijsvinger en trekt daar vervolgens aan. Alleen loszittende haren zullen daadwerkelijk loslaten. Het aantal losse haren zegt iets over de diagnose. Ook het uiterlijk van de losgekomen haren zegt iets over de diagnose. Deze test wordt door mensen met een haarprobleem als onplezierig ervaren, maar geeft de dermatoloog onmisbare informatie.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij alopecia androgenetica?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?