Skip to content

Kloofjes / scheurtjes

Wat zijn kloofjes/scheurtjes?

Een anuskloof of anaalkloof (fissura ani) is een wondje in de anus.
Veel anale aandoeningen kunnen op alle leeftijden optreden. Sterke, juist jonge, sportieve mensen met een gespierde bekkenbodem krijgen last van fissura ani. Zij hebben vaak een sterke sluitspier die in geval van obstipatie (harde ontlasting) de ontlasting niet doorlaat. Door de druk op de wand van de anus kan daar een scheurtje ontstaan.

Wanneer gaat u met kloofjes/scheurtjes naar de dermatoloog?

U heeft pijnklachten en/of bloedverlies bij de ontlasting. Een kloofje geneest moeilijk, omdat het bij elke stoelgang opnieuw open gaat. De wond zorgt mogelijk voor bloedverlies en pijnklachten tijdens het ontlasten. De pijn kan na het toiletbezoek een poos aanhouden. Mensen met een fissura ani zien er vaak tegenop om naar het toilet te gaan, met als gevolg obstipatie: een vicieuze cirkel.

Wat doet de dermatoloog aan kloofjes/scheurtjes?

Als de dermatoloog een anaalkloof vaststelt zal hij beginnen met goede adviezen om de klachten te verminderen. Hierbij is van beslissend belang de vicieuze cirkel (harde ontlasting-pijn-verhoogde kringspier spanning) te doorbreken. Hierbij wordt ook een zalf voorgeschreven die de doorbloeding stimuleert en daardoor de bloedvoorziening naar de wond beter maakt. Daarnaast wordt een laxeermiddel voorgeschreven om de ontlasting zachter te maken.
Mocht het met de zalf en het laxeermiddel niet werken, dan zal de dermatoloog het kloofje aanstippen met zilvernitraat (cauterisatie). Mocht ook dit niet werken, dan zal in overleg met de dermatoloog gezocht worden naar alternatieven.

Is de behandeling voor kloofjes/scheurtjes pijnlijk?

Pijnbeleving is persoonsgebonden. Anale fissuren zijn pijnlijk. Zalven kunnen een branderig gevoel geven. Aanstippen met zilvernitraat is erg pijnlijk, maar kort van duur.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij kloofjes/scheurtjes?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?