Skip to content

Open been

Wat is een open been?

Een open been, ook wel ulcus cruris is een wond op het onderbeen die niet goed wil genezen. Meestal ten gevolge van een verhoogde aderdruk ten gevolge van niet goed werkende aderen. Als aderkleppen kapot zijn, stroomt het bloed terug in de benen in plaats van naar het hart. Hierdoor komt er meer en meer vocht in de benen. De huid op de benen komt dan strak te staan. Als dit lang bestaat kan er door veranderingen in de huid een wond ontstaan, maar meestal ontstaat de wond door stoten of vallen.

Wanneer gaat u met een open been naar de dermatoloog?

Uw eerste aanspreekpunt is uw huisarts. Indien de behandeling bij de huisarts niet leidt tot wondgenezing of bij zeer uitgebreide tekenen van verhoogde aderdruk (al lang bestaande problemen) is het raadzaam een consult bij de dermatoloog met uw huisarts te bespreken.

Wat doet de dermatoloog aan een open been?

De dermatoloog zal middels lichamelijk en aanvullend onderzoek een diagnose stellen. Met name de aanwezigheid van slecht werkende hoofdaders (spataderen) is van belang. Deze mede oorzakelijke aandoening dient behandeld te worden. Verder zal wondzorg plaatsvinden en zal het been gezwachteld worden. Zo nodig wordt de thuiszorg hierbij ingeschakeld. Na genezing van de wond zullen adequate therapeutische elastische kousen aangemeten worden.

Is de behandeling voor een open been pijnlijk?

Een open been is soms pijnlijk. Wondzorg kan ook pijnlijk zijn. De behandeling is erop gericht om de wond zo spoedig mogelijk te doen genezen en een herhaling te voorkomen.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij een open been?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?