Skip to content

Lipoedeem

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan plaatselijke vetophopingen op heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën of de armen, die niet beïnvloed worden door gewichtsvermindering en sporten.

Wanneer gaat u met lipoedeem naar de dermatoloog?

Wanneer u op basis van uw klachten denkt lipoedeem te hebben kunt u uw huisarts vragen om een verwijzing naar de dermatoloog.

Wat doet de dermatoloog aan lipoedeem?

De dermatoloog stelt de diagnose. Door op het oedeem te drukken beoordeelt de dermatoloog wat voor soort oedeem u heeft. Lipoedeem is klinisch te herkennen door een dermatoloog. De dermatoloog brengt uw klachten in beeld en kijkt waar het vet en/of oedeem zit. Door middel van Duplexonderzoek worden mogelijk eveneens aanwezige afwijkingen aan de aderen beoordeeld. Vervolgens bespreekt de dermatoloog met u de behandelmogelijkheden.

Welke behandeling is er voor lipoedeem?

De behandeling van lipoedeem richt zich op het verminderen van de klachten. Het aanmeten van adequate therapeutische elastische kousen na maximale oedeemreductie middels compressieve therapie (het aanbrengen van strakke bandages waarmee u vocht uit de benen loopt) is de gouden standaard. In een enkel geval kan lymfapress en lymfdrainage aanvullend nodig zijn.
Sommige patiënten kunnen zelf veel doen door het aanpassen van hun lifestyle. Het versterken van de spieren, het verbeteren van de algehele conditie door veel te bewegen. Verder is gewichtsreductie en/of voorkomen van toename van gewicht zonodig op basis van dieetadviezen in sommige gevallen zinvol.

Chirurgische behandeling in de vorm van wegzuigen van vet (liposuctie), bijvoorbeeld rond de knie of het onderbeen wordt toegepast, maar kan beschadiging van lymfebanen en dus indirect lymfoedeem tot gevolg hebben. De dermatoloog kan u hier meer over vertellen.

Is de behandeling voor lipoedeem pijnlijk?

Lipoedeem is zonder behandeling al pijnlijk. Iedere vorm van druk is pijnlijk. Nadat adequate therapeutisch elastische kousen zijn aangemeten ervaren de meeste patiënten dat dit klachtenverlichting geeft.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij lipoedeem?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?