Skip to content

Pigmentaandoeningen

Wat zijn pigmentaandoeningen?

Patiënten met een gepigmenteerde huid vinden kleurverschillen op hun huid altijd storend. Men wil het liefst een egale kleur hebben. Kleurverschillen kunnen ontstaan door verschillende factoren. Vaak ontstaat er een donkere verkleuring (hyperpigmentatie) van de huid na een doorgemaakte huidafwijking of huidirritatie. Na het ontstaan van verkleuringen worden vaak allerlei producten gebruikt die de kleurverschillen vaak intenser of groter maken als gevolg van irritatie. Ook komt het voor dat er lichter gekleurde plekken (hypopigmentatie) op de huid ontstaan. Ook dit kan ontstaan na een doorgemaakte huidafwijking of huidirritatie. Soms betreft het vitiligo. Deze lichte plekken op een donkere huid zijn psychisch zeer belastend door het enorme contrast. Bij sommige patiënten maakt angst voor lepra de psychische belasting nog erger.

Wanneer gaat u met een pigmentaandoening naar de dermatoloog?

In overleg met uw huisarts kunt u desgewenst naar een dermatoloog verwezen worden. Dr. Swinkels is in etnische dermatologie gespecialiseerd.

Wat doet de dermatoloog aan een pigmentaandoening?

Bij de blanke huid met hyperpigmentatie wordt vaak een combinatie van hydrochinon, tretinoïne en een lokaal corticosteroïd in één crème voorgeschreven. Dit is bij de niet-blanke huid erg onverstandig. De tretinoïne maakt de niet-blanke huid heel doorgankelijk voor de hydrochinon met risico op ernstige pigmentverschuivingen en verslechtering van het klinisch beeld. Behandeling met alleen hydrochinon in verschillende concentraties en een paar dagen per week een corticosteroïd is een veel beter alternatief.
De behandeling heeft veel tijd nodig. Begrip hiervoor is van belang. Ook de invloed van zonlicht moet nadrukkelijk besproken worden. Indien deze behandeling tekort blijkt te schieten zal de dermatoloog in overleg met u andere mogelijkheden bespreken.

Is de behandeling voor een pigmentaandoening pijnlijk?

Deze lokale behandeling is pijnloos.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij een pigmentaandoening?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?