Skip to content

Melanoom

Wat is een melanoom?

Het melanoom van de huid is een vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen (melanocyten), die overal in de huid voorkomen. In vergelijking met ander soorten huidkanker is het melanoom een agressief groeiende tumor die de neiging heeft relatief snel uit te zaaien.

Wanneer gaat u met een melanoom naar de dermatoloog?

Regelmatig de huid zelf controleren is heel belangrijk, zeker als je meerdere moedervlekken hebt.
Zie ook de link Melanomen.
Bij kinderen en jonge mensen is het normaal dat moedervlekken nieuw ontstaan en groeien.
Heb je veel moedervlekken op je lichaam? Let dan op een eventueel ‘lelijk eendje’. Dat is een moedervlek die er als enige anders uit ziet, verandert, jeukt of bloedt. Ook de ABCDE-regel is geschikt om afwijkende moedervlekken in een vroeg stadium te herkennen:

Een vlek is verdacht als hij 1 of meer van de volgende eigenschappen heeft:

  • Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
  • Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
  • Color: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
  • Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm
  • Evolving: de (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert

Wanneer er dus afwijkingen aan de huid zijn die een of meer van de eerder genoemde alarmsymptomen tonen, aarzel dan niet maar neem snel contact op met de huisarts!
Melanomen ontstaan vaak in reeds bestaande moedervlekken. De moedervlek ondergaat hierdoor veranderingen.
Melanoom is soms een familiaire ziekte: meerdere leden van een familie of zelfs een gezin hebben melanoom: het is verstandig dat mensen die deel uitmaken van een dergelijke familie door een dermatoloog worden gecontroleerd.

Wat doet de dermatoloog aan een melanoom?

Wanneer de huisarts vermoedt dat er sprake is van een melanoom zal hij de patiënt in de regel doorverwijzen naar de dermatoloog. De dermatoloog beoordeelt de verdachte afwijking en alle andere moedervlekken met het blote oog en met een dermatoscoop (een speciale loep). Wanneer de dermatoloog een melanoom vermoedt zal hij de verdachte plek operatief verwijderen met een marge van twee millimeter. Het verwijderde stukje huid zal door de patholoog worden onderzocht.
Als het blijkt te gaan om een melanoom zal de patholoog de dikte van het melanoom meten. De dikte van het melanoom is de belangrijkste voorspellende factor voor de prognose: hoe dunner het melanoom hoe beter de prognose. Zodra de dikte van het melanoom bekend is zal het vervolg met u besproken worden.
De dikte van het melanoom bepaalt de marge van de re-excisie die in elk geval volgt (een tweede operatie waarbij het litteken wordt verwijderd).
Bij Dermex is fotografische vastlegging -klinisch en zo nodig dermatoscopisch- een standaard procedure. Op deze manier kunnen moedervlekken in de loop van de tijd vervolgd worden.

Is de behandeling voor een melanoom pijnlijk?

Pijnbeleving is persoonsgebonden. Er vindt tweemaal een excisie plaats.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij een melanoom?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?