Skip to content

Wratten

Wat zijn wratten?

Vrijwel iedereen wordt in zijn leven geconfronteerd met wratten, bij zichzelf of bij iemand in de omgeving. Wratten voelen ruw aan. De medische benaming is verruca. Wratten zitten vooral op de handen en voeten, maar kunnen over het hele lichaam voorkomen. Dikwijls zijn er meerdere wratten tegelijkertijd aanwezig. Wratten komen veel voor, met name bij kinderen en jongvolwassenen.
Wratten worden veroorzaakt door een virus (het humaan papillomavirus). Dit virus is besmettelijk. Je kan een wrat krijgen als je huid met het virus in contact komt. Dit gebeurt sneller wanneer de huid kapot is of verweekt. De tijd tussen de besmetting met het virus en het ontstaan van een wrat wisselt. Dit is meestal twee tot zes maanden, maar kan ook langer dan een jaar zijn.
Het lopen op blote voeten in gemeenschappelijke ruimtes waar andere mensen met blote voeten lopen is onverstandig.

Wanneer gaat u met wratten naar de dermatoloog?

Wanneer u last heeft van de wratten, de wratten pijn doen of als de wratten u cosmetisch storen gaat naar uw huisarts. Indien de behandeling bij de huisarts onvoldoende soelaas biedt valt een verwijzing naar de dermatoloog te bespreken. De dermatoloog heeft een breder behandelpakket.

Wat doet de dermatoloog aan wratten?

De dermatoloog ziet direct of u wratten heeft. Eventueel kan wat verhoorning worden weggeschraapt, waardoor de zwarte puntjes zichtbaar worden. Doel van elke behandeling is het kapotmaken van het bovenste deel van de huid, waarin de virusdeeltjes zich bevinden.
Dat kan op diverse manieren. Mogelijke behandelmethoden zijn bijvoorbeeld: verwekende zalven met salicylzuur en aansluitend bevriezen met vloeibare stikstof. Andere behandelmogelijkheden zijn: aanstippen met azijnzuur, het onder verdoving ‘uitlepelen’ (excochleatie) of behandelen middels CO2 lasertherapie. Hardnekkige gevallen worden soms met bleomycine behandeld.

Is de behandeling voor wratten pijnlijk?

Indien pijn te verwachten is zal de dermatoloog lokale verdoving voorstellen en met u bespreken.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij wratten?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?