Skip to content

Wondroos

Wat is wondroos?

Wondroos is een ernstige infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel. De infectie zorgt ervoor dat de huid rood wordt. Wondroos komt het meest voor aan de benen. U hebt dan vaak koorts, pijn en u voelt zich ziek.
Wondroos krijgt u door bacteriën. De bacteriën komen de huid binnen via een wondje. Meestal door kloofjes tussen de tenen (‘zwemmerseczeem’). Andere wondjes zijn ook mogelijk, zoals een puistje, een schaafwond, een brandwond of een operatiewond. Bij wondroos in het gezicht kan de bacterie ook afkomstig zijn uit de oren, de neus of de bijholtes (neusbijholte, voorhoofdsholte).
Wondroos zit meestal op één been. Wondroos kan ook in het gezicht of op andere plekken op het lichaam voorkomen. De huid wordt dan plotseling rood, warm, gezwollen en doet pijn. Soms ontstaan er ook blaren, of zelfs bloedblaren. De lymfeklieren kunnen opgezet zijn. Bij wondroos van het been zijn het de lymfeklieren in de liezen die opgezet zijn. De lymfebanen kunnen ontstoken zijn. De meeste mensen voelen zich ziek en hebben (hoge) koorts. Wondroos is besmettelijk, maar de kans dat iemand anders ook wondroos krijgt is heel klein. Wel wordt aangeraden om de handen goed te wassen met zeep als u in contact komt met de ontstoken huid.

Wanneer gaat u met wondroos naar de dermatoloog?

Meestal behandelt de huisarts met antibiotica. Indien deze niet aanslaan is het verstandig een verwijzing naar een dermatoloog met de huisarts te bespreken.

Wat doet de dermatoloog aan wondroos?

De dermatoloog kan aan het klinisch beeld zien dat u wondroos heeft.
Wondroos wordt altijd behandeld met antibiotica. Daarbij is compressieve therapie (strakke bandages) cruciaal voor snelle genezing. Strakke bandages zorgen ervoor dat de zwelling afneemt en daarmee de doorbloeding optimaliseert.
De dermatoloog zal ook kijken naar de feitelijke oorzaak van de infectie, meestal een schimmelinfectie tussen de tenen, deze behandelen en u instrueren hoe u kunt voorkomen dat deze infectie terugkomt.
Een spoedig herstel is bij wondroos, dat zoveel klachten geeft, niet te missen. Het is van belang dat u contact met uw arts opneemt als dit niet zo is.
De dermatoloog zal met u bespreken of het al dan niet verstandig is om nadien een therapeutische elastische kous te dragen.

Is de behandeling voor wondroos pijnlijk?

De behandeling is als het goed is snel pijn verlichtend.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij wondroos?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?