Skip to content

Krentenbaard (impetigo)

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard (officiële naam: impetigo vulgaris of impetigo contagiosa) is een oppervlakkige infectie van de huid die vooral bij kinderen voorkomt. Meestal kan het geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf. Wel is impetigo erg besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving. Om deze reden wordt vaak wel voor behandeling gekozen, ook omdat de huidafwijkingen dan meestal sneller genezen. Impetigo is een huidinfectie die veroorzaakt kan worden door twee soorten bacteriën: streptokokken of stafylokokken. Sommige stafylokokken kunnen impetigo met blaren veroorzaken (impetigo bullosa). Impetigo komt vooral voor bij jonge kinderen. De infectie wordt gemakkelijk van de ene op de andere persoon overgebracht en is dus erg besmettelijk. Ook volwassenen kunnen impetigo krijgen. De kans is groter bij personen die al een huidaandoening hebben.

Wanneer gaat u met krentenbaard naar de dermatoloog?

Op het moment dat het uw huisarts niet lukt de huidaandoening onder controle te krijgen kunt u een consult bij een dermatoloog bespreken.

Wat doet de dermatoloog aan krentenbaard?

De dermatoloog stelt de diagnose op het blote oog. Hij bekijkt hierbij hoe de huid eruit ziet.
Een behandeling met met een crème of zalf met daarin een antibioticum, bijvoorbeeld fusidinezuur of mupirocine is vaak bij de huisarts al toegepast. Om resistentie-vorming (ongevoeligheid) van de bacteriën te voorkomen, mogen deze crèmes nooit langer dan drie weken worden gebruikt. Bij infecties die hier ongevoelig voor blijken, is behandeling met met antibiotica in de vorm van tabletten, capsules of een drankje sterk aan te bevelen. Lokaal sterk indrogen is ook zeer bevorderend voor genezing.

Is de behandeling voor krentenbaard pijnlijk?

De huidafwijkingen kunnen, afhankelijk van de locatie, erg vervelend zijn. Als er lokale producten op aangebracht worden die prikken (alcoholbasis) of sterk indrogend zijn kan dit zeer onaangenaam zijn. Aangezien het meestal kinderen betreft is het belangrijk om dit te weten.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij krentenbaard?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?