Skip to content

Jeuk (pruritis)

Wat is jeuk?

Het precieze proces in de huid dat jeuk veroorzaakt is nog niet volledig bekend. Wel is bekend dat bij jeuk specifieke ‘jeukzenuwen’ in de huid worden geprikkeld. De uiteinden van deze zenuwen zijn gelegen op de grens van de opperhuid en de lederhuid. De zenuwen kunnen worden geactiveerd door bepaalde eiwitten zoals histamine, neuropeptiden en prostaglandinen. Deze stoffen komen vooral vrij bij ontstekingen van de huid. Het is dus niet verwonderlijk dat de meeste ontstekingen van de huid (b.v. eczeem, psoriasis) in meer of mindere mate gepaard gaan met jeuk. Maar ook bij andere ontstekingsbeelden zoals dermatitis herpetiformis (huidaandoening waarbij de oorzaak een glutenallergie is) of schurft/scabiës.
Jeuk is een van de meest voorkomende huidklachten. Jeuk kan variëren tot lichte jeuk tot een heftige, alles beheersende toestand die normaal leven zo goed als onmogelijk maakt.
Jeuk wordt vaak als zeer hinderlijk ervaren en kan leiden tot slapeloosheid, negatieve stemming en heel soms zelfs tot een suïcide. In de volksmond wordt niet voor niets vaak gezegd, jeuk is erger dan pijn!

Wanneer gaat u met jeuk naar de dermatoloog?

De vraag is: betreft het een onderliggende huidziekte? Ofwel is er een huidziekte zichtbaar die de jeuk kan veroorzaken. Of is er sprake van een pruritus sine materia. Hierbij kunnen mensen vreselijke jeuk ervaren, terwijl er geen huidafwijkingen zichtbaar zijn. Indien deze vraag bij u onbeantwoord blijft of door huisarts ingezette therapie onvoldoende effect heeft, adviseren wij u met uw huisarts een verwijzing naar de dermatoloog te bespreken.

Wat doet de dermatoloog aan jeuk?

De behandeling van jeuk, wordt bepaald door de oorzaak. Bij een onderliggende huidziekte is het natuurlijk van belang die te behandelen. Vaak voorgeschreven anti-jeuk therapieën zijn

  • Crèmes of zalven
  • (Verdovende) antihistamine (hooikoorts tabletten)
  • Prednison
  • UVB lichttherapie met MDR approved apparatuur.

Maar ook worden soms antidepressiva (zoals paroxetine) en zelfs antipsychotica voorgeschreven.

Is de behandeling voor jeuk pijnlijk?

De behandeling is gericht op klachten verlichting en doet geen pijn.

Hoe snel kunt u bij de dermatoloog terecht voor een behandeling bij jeuk?

Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u ons bereiken op telefoonnummer 085-0606490, gebruik het contactformulier of stuur een mail naar info@dermex.nl en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

Vragen of een afspraak maken?